Tipy na výlety v podhůří Beskyd - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

Tipy na výlety v podhůří Beskyd

Štramberk - pohled z Kotouče

Vzhůru na hukvaldský hrad!

Obec Hukvaldy se pyšní druhou největší zříceninou hradu na Moravě a právě na něj vás zavedeme. Kdo se nebojí tlačit kočárek do kopce, může s ním klidně vyrazit. Bude to sice výlet kapánek fyzicky náročnější, ale ne nemožný, a to díky asfaltové komunikaci vedoucí hradní oborou až k hradu. Okruh s názvem Výlet na hrad Hukvaldy měří 4 km a povede vás z parkoviště v centru obce až na hrad a zpět. Cestou se pokocháte kamennou branou při vstupu do obory hradu či bohatým kořenovým systémem několika mohutných buků. Zapomenout nelze ani na památník Lišky Bystroušky v blízkosti přírodního amfiteátru. Pohlazení jejího ocasu vám dozajista přinese štěstí, jak se zde desítky let traduje. Po prohlídce hradu se vrátíte – nemáte-li kočárek – zpět lesní pěšinkou nabízející nejen v letních měsících žádaný stín, ale i nezbytný prostor pro nostalgii a úvahy nad nedobytností hradu. Ti s kočárkem se pak vrátí asfaltovou cestou, po které na hrad vystoupali.

Výlet si můžete prodloužit procházkou bočními uličkami obce, ve kterých narazíte i na expozici Tropic s exotickými rostlinami a zvířaty nebo Památník Leoše Janáčka – jedinečné muzeum s dochovanými původními interiéry z dob života tohoto slavného skladatele. A pokud vás výlet unaví, není nic jednoduššího než načerpat síly ve stylové restauraci U námořníka nebo se zakousnout do čerstvých koláčů z místní pekárny. A možná vám vrtá hlavou, která je ta největší zřícenina na Moravě, jak jsme na úvod psali? Tak vám to prozradíme, je to Helfštýn u Hranic.

A pokud by vám tahle procházka ještě nestačila, můžete se projít dalšími místy, kudy kráčel světově uznávaný hudební skladatel a místní rodák Leoš Janáček. Využít k tomu lze trasy naučné stezky nazvané Leoš Janáček očima dětí. Její délka čítá 8 kilometrů a je na ní 13 zastavení a dva akustické interaktivní herní prvky. Začíná a končí v centru Hukvald, v místě, kde se v budově staré školy Janáček narodil. Původní objekt se nezachoval a na jeho místě stojí patrová budova bývalé školy, ve které dnes je mimo jiné i infomační centrum. Pokud se pro trasu rozhodnete, zavede vás např. na kopec zvaný Vrchy, odkud je za dobrých podmínek pěkný výhled na Hukvaldy, ale i vzdálenější okolí, nebo k hostinci Na zastávce. Nenechte se odradit vzhledem budovy a vyzkoušejte místní pivo, které se zde přímo vaří. Trasa vede i k Janáčkově lavičce zbudované na kopci, kam skladatel chodil s oblibou rozjímat.

 

Za krásami historického města roku 2015

Město Příbor za své úsilí o regeneraci městské památkové rezervace získalo v roce 2015 ocenění Historické město roku. Ač se rozlohou kolem 8,5 hektaru řadí tato památková rezervace k těm menším, najdeme zde 64 kulturních památek a dalších 12 objektů je k prohlášení za památku navrženo. A právě do tohoto jednoho z nejstarších měst na Moravě vás zveme naším druhým tipem. K pouhé dvoukilometrové procházce využijte Naučnou trasu Městské památkové rezervace, která začíná v centru města na náměstí pojmenované po kom jiném než po zdejším nejznámějším rodáku – Sigmundu Freudovi. Díky ní nemineme nejvýznamnější městské památky zahrnující památník a Freudův rodný dům, místní kostely a Piaristický klášter s nádherně obnovenými zahradami, v nichž můžete své krátké putování zakončit.

Piaristické zahrady jsou místem, kde načerpáte novou energii pro objevování dalších krás. Rozkládají se na více než pěti tisící m2 a dělí se do dvou částí podle způsobu využití. Budete-li mít štěstí, natrefíte zde na komorní koncert, cvičení, tanec či romantickou svatbu, pro jejichž pořádání jsou prostory ideální. Zahrady jsou kouzelné také po setmění, kdy se rozzáří osvětlení piaristického kláštera. Potřebujete snad více důvodů, proč na toto místo zavítat?

 

Toulky Štramberkem

Naším dalším tipem na krásný výlet je okruh s názvem Toulky Štramberkem. Pokud ho absolvujete celý, uvidíte téměř vše podstatné, co byste ve Štramberku vidět měli. A abyste nezabloudili, pro své putování využijte značení trasy Lašské naučné stezky. Samotná trasa výletu – pokud nevyužijete zkratek – je vlastně totožná s trasou naučné stezky, jen směr chůze je opačný. Celá trasa má 6 km a je na ní 13 tematických tabulí, které vám ve stručnosti přiblíží historii města i jedinečné krajiny. Dozvíte se, jaké živočichy či vzácné rostliny zde můžete nalézt a pokocháte se neobyčejnými výhledy, např. z vápencového lomu Kotouč či skalní stěny zvané Jurův kámen. Západ slunce si nejlépe užijete ze skály Rudý či Zámeckého vrchu. Na parádní podívanou z výšky zase láká válcová věž Trúba nebo rozhledna Bílá hora. Vznikající botanická zahrada zase zaujme všechny milovníky květin a skalních útvarů.

Oficiální začátek i konec naučné stezky je situován do Národního sadu v blízkosti centrálního parkoviště. Ovšem námi doporučovaná trasa začíná právě z parkoviště u botanické zahrady, které je jako jediné – zatím – neplacené. Trasu navíc nemusíte absolvovat celou, ale můžete ji upravit podle momentální nálady nebo s ohledem na rozmary počasí. Každopádně nezapomeňte ochutnat místní specialitu štramberské uši! Jejich opojná perníková vůně vás bude bezpochyby provázet celým výletem.

 

Způsob, jak nejlépe poznat Kopřivnici

Většina návštěvníku Kopřivnice zavítá pouze do jedné z největších turistických atrakcí v této oblasti – technického muzea věnovaného historii a výrobkům místní automobilky Tatra. Kdo však opravdu chce poznat tajemství Kopřivnice, měl by se také vydat na trasu kopřivnické části Lašské naučné stezky. Ta prochází těmi nejatraktivnějšími místy tohoto jinak spíše sídlištního města a především jeho blízkého okolí. Na trase o celkové délce 16,8 km (koho délka vyděsí, ať dočtete o pár řádku níže ;-)) je rozmístěno 18 tematických tabulí přibližujících nejrůznější zajímavosti o Kopřivnici. Výchozím bodem je kopřivnické vlakové nádraží, ale za svůj začátek si můžete zvolit také parkoviště u kopřivnického koupaliště, které je výhodné zvlášť tehdy, přijedete-li autem a zvolíte si jednu z kratších variant výletu v oblasti Červeného kamene (Výlety do okolí hradu Šostýna), nebo parkoviště na Alšové ulici v blízkosti muzea Fojtství pro oblast Bílé hory (Z Kopřivnice na Bílou horu). Tímto bychom tedy chtěli uklidnit ty, které délka celé naučné stezky výše vyděsila. Ano, není nezbytné projít celou trasu, a proto pro vás máme připravené i kratší varianty okruhů využívající pouze značení naučné stezky. Je tedy jen na vás, zda se rozhodnete pouze pro výlet na zříceninu hradu Šostýn, Bezručovu vyhlídku nebo zkusíte náročnější výšlap na vrchol Červeného kamene, který vám poskytne idylický výhled na celé město.

A pokud by náhodou počasí pobytu v přírodě nepřálo, je zde ještě jedno alternativní řešení – procházka po místních muzejních expozicích. Nákupem okružní vstupenky máte možnost za zvýhodněnou cenu projít nejen slavné Technické muzeum Tatra, ale také Muzeum Fojtství a Lašské muzeum v Šustalově vile. Získáte tak komplexní přehled o historii, místních rodácích i aktuálním dění v podobě měnících se tematických výstav. Mezi jednotlivými expozicemi se můžete přepravovat autem, ale trasu také hravě zvládnete pěšky. Aby toho nebylo málo, doporučujeme se podívat také do nejnovějšího místního muzea Oldtimer. Je rovněž věnováno motoristickým veteránům, ale tentokrát z celého světa. Tato soukromá sbírka je na rozdíl od ostatních kopřivnických muzeí přístupná i v pondělí. A ještě jeden tip na závěr: pro milovníky minipivovarů doporučujeme navštívit i restauraci naproti muzea Oldtimer, v níž se vaří místní pivo Polivar.

Celkovou nabídku výletů po krásách turistické oblasti Lašská brána Beskyd najdete na oficiálních stránkách www.lasska-brana.cz/vylety. Nechybí zde detailní popisy tras včetně mapových podkladů a představení jednotlivých bodů zájmu. Některé stezky je možné absolvovat s kočárkem či na kole. Záleží vždy na zdatnosti konkrétního turisty. A kdyby vám publikované informace přece jen nestačily, zastavte se do některého z našich informačních center, kde vás rádi uvidíme a poradíme další tipy, jak si vaši dovolenou ještě více užít!

 

FOTOGALERIE