Znáte Příborské šifle nebo Freudovku? - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

Znáte Příborské šifle nebo Freudovku?

Příborská freudovka, Příborské šifle

 Že ne? Tak si pojďme představit tyto dvě příborské gastronomické speciality.


V období kolem roku 1980 existovala v Příboře likérka produkující hořké likéry. Jeden ze starých receptů této likérky se dochoval a dnes je opět v prodeji pod názvem „Příborská freudovka“. Freudovka proto, že podle ústních pramenů byl jedním z prvních degustátorů starý pan Jákob Freud. Tato lihovina je složena z macerátu ze směsi 10 bylin, vody, jemného rafinovaného lihu a rafinovaného cukru.

 

Jestli okusil Přiborské šifle také malý Sigmund Freud, to se můžeme dnes pouze dohadovat. Každopádně děti tento medový výrobek, který se nejvíce pekl k příležitosti valentinské pouti 14. února, měly v oblibě. Kolem výroby šiflí se vede řada dohadů. Zda-li byly původně pečené na velkém plechu a pak krájené do obdélníkových tvarů, nebo byly odlévány do obdélníkových forem, či se skládaly z jednotlivých krájených proužků do tyčinek, to se již dnes asi nedozvíme. A asi ani to, jestli je původ názvu odvozen ze střešní tašky – šindele, nebo ze „šífů“ – tedy vorů, na které si místní šífaři brávali právě medový výrobek s sebou. Existuje také verze o tom, že svatý Valentin přijížděl k zamilovaným na voru, a tak šifle připomínají – složené z jednotlivých proužků – vor.


Ať je pravda jakákoliv, šifle jsou příborskou specialitou, kterou můžete nejen ochutnat na tradičním jarmarku, který se každoročně v neděli kolem svátku Sv. Valentina koná na prostranství za kostel sv. Valentina, ale spolu s Freudovkou si je můžete po celý rok koupit v příborském informačním centru.