Tři tisícovky lidí vyrazilo na pochod za 2. Štramberským Jasoněm - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

Tři tisícovky lidí vyrazilo na pochod za 2. Štramberským Jasoněm

Štramberský Jasoň 2018

Na druhý ročník turistického pochodu Lašskou bráno Beskyd - Štramberský Jasoň se přihlásilo neuvěřitelných 3014 lidí.

Počasí účastníkům přálo, ráno bylo sice oblačno a mrholilo, ale ve tři hodiny odpoledne zalilo náměstí ve Štramberku slunce. „Loni jsem byla sama, letos se mnou šly 3 kamarádky „jasoňky“. Šly jsme 29 kilometrovou trasu přes Hukvaldy. Opět skvěle připravená akce. Za mě super a příští rok nějaký kilometřík přidáme. Na startu Jasoňky, v cíli Drsoňky. Děkuji a ahoj za rok,“ řekla jedna z účastnic Lenka Czakanová.

Zájemci si mohli vybrat z 11 tras. Dálkový pochod z Ostravy měřil 53 km, z Bělského lesa vyrazili poprvé také cyklisté a koloběžkáři, jejich trať měřila 47 km. Z Frýdku-Místku se mohli lidé vydat na trasu dlouhou 32 km. Zbývající trasy vedly z Kopřivnice. Tou nejdelší byl okruh Lašskou bránou Beskyd (37 km), trasa přes Hukvaldy měřila 29 km, 14 km měla trasa přes Červený kámen, 7 km vedlo přes Bílou horu a ta nejkratší šestikilometrová byla pro kočárky přes Paseky. Největší zájem byl o trasu přes Červený kámen, kterou absolvovalo 613 turistů.

„Jsem moc rád, že organizátoři dokázali do Štramberka nalákat tolik lidí. Naše město žije z turistického ruchu a tohle je ideální příležitost pro naše drobné podnikatele a živnostníky, jak si přivydělat nad běžný rámec,“ poznamenal starosta David Plandor.

Účastníci pochodu v cíli obdrželi krásné a poctivé medaile, klobásy ze Sedlnic a nápoj. Na náměstí hrála countryová skupina Kondoři „Parádní akce, všem organizátorům velké díky a poklona. Medaile nádherná, klobásky moc dobré a luxusní den strávený s rodinou. Těšíme se na příští ročník,“ libovala si na Facebooku Nikola Pokorná.

Akce se také zúčastnil starosta Kopřivnice Miroslav Kopečný a místostarostka Příbora Dana Forišková.

Třetí ročník se bude konat opět třetí květnovou sobotu 18. 5. 2019. „Tímto projektem bychom chtěli zejména podpořit čtyři obce Lašské brány Beskyd, kterými jsou Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy a Štramberk. Štramberský Jasoň měl mezi lidmi obrovský ohlas. Příští rok chceme zkvalitnit zejména výdej občerstvení v cíli a také zvýšit počty mobilních toalet. Pravděpodobně také uzavřeme náměstí ve Štramberku automobilové dopravě, protože účast na akci může dosáhnout až 5000 lidí“ plánuje hlavní organizátor Rostislav Bažanowski.

 

FOTOGALERIE