Po stopách filmů do Lašské brány Beskyd - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

Po stopách filmů do Lašské brány Beskyd

Metráček

Nudí vás už klasické výlety za památkami? A co si je trochu zpestřit? Lašská brána Beskyd Vás zve na procházku po místech, které se objevily ve známých českých filmech a seriálech. Věděli jste například, že se v této oblasti natáčel seriál Přátelé Zeleného údolí? A co třeba snímek Metráček? Vydejte se s námi po stopách filmařských štábů a zavzpomínejte na tato jedinečná filmová díla na místech, kde vznikala!

Při své pouti rozhodně nemůžete vynechat Městskou památkovou rezervaci Příbor. Ta se pyšní pravidelným půdorysem města s pravoúhlým náměstím, středověkým opevněním i gotickým kostelem Narození Panny Marie. V jádru města dále naleznete měšťanské domy ze tří stran s původním loubím. Památková rezervace se také pyšní prvky baroka, kterých si lze všimnout na průčelích domů, mariánském sloupu i tradičním středisku vzdělávání – piaristické koleji. V jejích prostorách se dnes nachází Centrum tradičních technologií. V Zámečnické ulici lze nalézt rodný dům Sigmunda Freuda s pamětní deskou.

V Městské památkové rezervaci se nachází místa, která jste mohli zahlédnout ve známém rodinném filmu „Metráček“. Výchovný snímek o tom, jak se vyrovnat s nadváhou, se natáčel převážně v Rožnově pod Radhoštěm, kde se před kamerou objevila řada místních obyvatel i studentů. Scény závodů se natáčely na dnes již neexistujícím fotbalovém hřišti, které sloužilo zároveň jako lehkoatletický areál tehdejší Tělovýchovné jednoty v Rožnově pod Radhoštěm. Několik scén se natáčelo také na rožnovském náměstí a před školou na Videčské ulici. Část záběrů pak pochází ze Štramberka (záběry na hradě) a Příbora. Ve filmu tak uvidíte Farní kostel na ulici Politických vězňů, náměstí Sigmunda Freuda i jeho podloubí (náměstí Sigmunda Freuda 46), ulici Stojanovu 364, ulici Politických vězňů 48 nebo křižovatku ulic Místecká a Bonifáce Buska.


Krasová oblast Štramberka zaujala scénáristu Jaroslava Müllera natolik, že zde natočil několik záběrů z legendárního československého televizního seriálu pro děti „Přátelé Zeleného údolí“. Dílo vypráví o přátelství hajného Horyny a městského chlapce Pavlíka a současně pomáhá objevit a přiblížit přírodu. Seriál byl natáčen v letech 1979-1980 v údolí Velký Lipový v Beskydech. Některé ze záběrů dvanáctidílného seriálu však pochází také z Kopřivnice a Štramberka. V seriálu se tak objeví lom Kamenárka, jeskyně Šipka či kopřivnické sídliště na ulici Záhumenní.

A rozhodně je co obdivovat. Příroda ve Štramberku totiž nabízí mnoho krás, kterými vás provede například štramberská větev Lašské naučné stezky. Pojďme si nyní přiblížit alespoň přírodní památky ze zmíněného seriálu…

Přírodní památka Kamenárka se rozprostírá u východního okraje městečka Štramberk v lokalitě starého lomu na vápenec. Nachází se zde bloky tithonských štramberských vápenců, typické svou bílou barvou. Oblast je bohatá na objevy fosilních živočichů a řas, např. mlžů, břichonožců, ramenonožců, hlavonožců a také několika druhů ostnokožců (ježovek, mechovek, červů a řady dalších bezobratlovců) či rybích zubů. Budete-li mít štěstí, můžete si podobný suvenýr z Kamenárky odnést i vy. Daří se tu také některým druhům chráněných rostlin a živočichů. V Kamenárce žije například kriticky ohrožený jasoň červenooký či silně ohrožený čolek obecný. Z nejvyšší části lomu je také krásný výhled do okolí. Obdivovat z něj můžete i nápisy uvnitř lomu sestavené z odštěpků skal, které zde zanechali předchozí návštěvníci.

To jeskyně Šipka je světoznámá archeologická lokalita nalézající se na severním svahu Kotouče. Původně krápníkovou jeskyni již v předledovcových dobách vyhloubil vodní tok obtékající vrch Kotouč. Ledovcové působení ji nadále rozšiřovalo a po jeho ústupu s sebou odtávající voda odnesla i zbytky měkkých hornin. Tím dostala jeskyně svou dnešní podobu – délku chodby 45 metrů a komín vysoký 7 metrů. Jeskyně je proslulá četnými nálezy fosilních kostí zvířat, zejména jeskynních medvědů a lvů, mamutů či srstnatých nosorožců. Slávu ji přinesl nález spodní čelisti neandrtálského dítěte, později nazvané „Šipecká čelist“.


Ve Štramberku se také natáčela část vysoce hodnoceného válečného dramatu „Stíny horkého léta“. Film, který byl natočen v roce 1977 pod vedením scénáristy Jiřího Křižana a režiséra Františka Vláčila, získal Velkou cenu Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech. Valná většina dramatu z konce druhé světové války byla natáčena v okolí Velkých Karlovic. Některé záběry však byly natáčeny v centru Městské památkové rezervace Štramberk. Zamíříte-li na malebné štramberské náměstí, na první pohled vás zaujmou zděné domy s prvky baroka a empíru. Nepřehlédnutelný je také barokní kostel sv. Jana Nepomuckého a sv. stojící v horní části náměstí. Při svém putování rozhodně zavítejte také do přilehlých uliček. V jejich křivolakých zákoutích naleznete roubené domy na vysokých podezdívkách vystavěné valašskými řemeslníky v 18. a 19. století. Jsou to právě tyto chalupy, které dodávají městu jedinečný a neopakovatelný ráz a mnohé z nich jsou architektonickou raritou v rámci celé České republiky. Právě v jejich stínu pochopíte, proč se městu říká Moravský Betlém…


Lašsko se pro svou malebnost také stalo kulisou pohádky „Zlatník Ondra“. Televizní film na motivy Boženy Němcové zrežíroval Zdeněk Havlíček v roce 1995. Pohádka se natáčela na zámku Raduň u Opavy, interiéry pocházejí ze zámku v Bruntále a domovská vesnička je představována skanzenem v Rožnově pod Radhoštěm. Pro nafilmování exteriéru městečka byl vybrán Štramberk, jehož zřícenina hradu také posloužila jako sídlo krále. Zajímavostí je, že hrad Štramberk je ve snímku digitálně doplněn o část hradu Křivoklát. A která místa že to na záběrech z pohádky nalezneme? Jedná se o jeskyni Šipku, hrad Štramberk, ulici Plaňava, Jaroňkova, Zauličí 247, Náměstí 5, Náměstí 10, Jaroňkova 97. Jeden záběr pochází také z nedalekého Příbora a zobrazuje Ondru u statku, který se nachází na adrese Jičínská 440.


Lašskou bránu Beskyd si pro natáčení záběrů ze svých filmů režiséři volili i na počátku 21. století. Tak například příborská ulice Řehoře Volného 410 se objevila ve filmu „Udělení milosti se zamítá“ z roku 2002. Na snímku ze sociálně-psychologického krimi podle skutečné události se objevil známý herec Matěj Hádek. Pro natáčení exteriérů města si Příbor zvolil také režisér Jiří Svoboda pro drama „Nepolepšitelný“ z roku 2009.

Záběry z okolí kostela sv. Bartoloměje v Kopřivnici se staly součástí hororového snímku kopřivnického rodáka Romana Vojkůvka s názvem „Někdo tam dole mě má rád“. Snímek vznikl v roce 2008 a symbolicky hlásá, že když bůh nepomáhá, je lépe se obrátit k tomu druhému pánovi…

Svůj filmový debut zažil také areál hradu Hukvaldy. Kde kdo by tipoval natáčení pohádky, ale opak je pravdou. Hrad si vybral ruský režisér Alexej German, který zde natáčel sci-fi snímek „Je těžké být bohem“ (Trudno byť bogom). Štramberk se měl objevit ve filmu režiséra Jana Hřebejka „Zakázané uvolnění“ z roku 2014. V roce 20218 natáčel režisér Dušan Rapoš pohádku „Když draka bolí hlava“ také ve Štramberku. 

Jak jsme se společně přesvědčili, Lašská brána Beskyd nabízí mnoho krásných míst, které stojí za zhlédnutí. Své o tom ví scénáristé i režiséři, kteří si tuto oblast vybírají pro své snímky. Nakoukněte do míst, kde se vaše oblíbené kusy natáčely, a posuďte sami, zda je Lašská brána Beskyd stejně tak krásná, jako ji prezentují. A kdo ví, třeba vám přiroste k srdci natolik, že se stane součástí i vašeho životního příběhu…