V hukvaldské oboře už opět sedí liška Bystrouška - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

V hukvaldské oboře už opět sedí liška Bystrouška

Odhalení sochy lišky Bystroušky


Po více než 10 měsících se v pátek vrátila do hukvaldské obory na Frýdecko-Místecku socha lišky Bystroušky. Místo ukradené bronzové sochy, která se ztratila loni v květnu, nechalo biskupství ostravsko-opavské vyrobit její kopii.

Spolu s liškou se na bludném kameni opět objevila i pamětní deska, která připomíná místního rodáka, skladatele a autora opery příhody lišky Bystroušky Leoše Janáčka. Náklady na výrobu nové sochy ve výši 250 tisíc korun uhradilo biskupství, kterému obora patří, z pojištění, úprava památníku stála dalších 214 tisíc. Ty církev zaplatí z vlastních zdrojů.

Ke krádeži bronzové lišky došlo loni z 26. na 27. května, policisté dosud pachatele nenašli. Kopii sochy, jejímž autorem byl Karel Vávra, vytvořil podle fotografií, které se podařilo sesbírat mezi lidmi, sochař Adam Krhánek z Kuřimi. Umělec se specializuje na 3D technologie. Právě moderní způsob výroby použil i při přípravě nové lišky Bystroušky.

„V počítači jsem měl k dispozici 30 snímků z různých pohledů. Přímo v oboře jsem si naskenoval kámen, na kterém liška stála. V počítači pak z těchto podkladů vznikl 3D model,“ popsal sochař.

Model sochy, který vyrobil Krhánek na 3D tiskárně, posloužil k výrobě sádrového odlitku. Ten se nakonec stal podkladem pro slévárnu, která vyrobila novou bronzovou sochu. Jejími autory jsou slévači z Ateliéru uměleckého lití kovu Waller-Matějíček z Veverských Knínic. Podle mluvčího ostravsko-opavského biskupství Pavla Siudy byl hrubý odlitek ještě povrchově upraven a patinován, aby podoba nové lišky byla co nejpřesnější.

Socha lišky Bystroušky zdobila bludný balvan v oboře Hukvaldy od roku 1959. Na pamětní desce bylo napsáno: „Leoši Janáčkovi na paměť prvního provedení opery Liška Bystrouška na Hukvaldech 20. VI. 1959 věnují myslivci a lesníci ostravského kraje.“ Terčem zlodějů se poprvé stala už dva měsíce po instalaci. Nový bronzový odlitek byl na kámen umístěn opět v roce 1962.

Zdroj: Text i foto: Pavel Karban, Právo

Nahlásit chybu