Turistický pochod Štramberský Jasoň spustil registrace - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

Turistický pochod Štramberský Jasoň spustil registrace

Štramberský Jasoň - trička

 

Chceš-li zůstat stále fit, musíš do Štramberka jít! Toto heslo razí organizátoři druhého ročníku turistického pochodu Štramberský Jasoň. Loňského prvního ročníku se zúčastnilo neuvěřitelných 1138 vyznavačů turistiky.

 

Akce je letos naplánována na sobotu 19. května. Organizátoři slibují rekordní účast. "Chceme zvednout lidi z gauče a děti od počítačů a tabletů," říká hlavní pořadatel Rostislav Bažanowski. "Letos očekáváme 3000 účastníků a máme ambice udělat z této akce největší turistický pochod na Moravě. Všichni účastníci obdrží na startu startovní číslo se svým jménem, štramberské uši a mapu s itinerářem své trasy. V cíli na náměstí ve Štramberku se všichni mohou těšit na originální medaili, domácí klobásy ze Sedlnic, pivo, kofolu a dárek od našeho sponzora sportovní batůžek," slibuje Bažanowski. V loňském roce si lidé užili pohybu na 6 trasách, první vedla z ostravského Bělského lesa kolem přehrady Olešné, přes Palkovické hůrky, Hukvaldy, Frenštát pod Radhoštěm a obec Tichou na štramberské náměstí, měřila 53 km. Druhá trasa vedla z Frýdku-Místku a byla 36 km dlouhá, zbývající 4 trasy zažínaly v Kopřivnici.

 

"Letos jsme připravili celkem 10 chodeckých a jednu cyklistickou trasu. Z Kopřivnice mohou zájemci vyrazit na 8 tras. Startovat budeme od kulturního domu. Největší zájem očekáváme o trasu vedoucí přes Šostýn a Červený kámen. Nové trasy vedou přes Libotín, Puntík a obec Rybí a nabízejí krásné výhledy na Štramberk a okolí," popisuje spoluorganizátor pochodu Lukáš Filip.

 

Pro zdatné turisty je připravena takřka okružní – 37 kilometrů dlouhá – trasa Lašskou bránou Beskyd. Z Kopřivnice vede kolem Boroveckých rybníků do Příbora, z něj pak okolo Větřkovické přehrady a přes Fojtovy vrchy s nádherným výhledem až na Hukvaldy. Pak projde oborou hukvaldského hradu a přes Vlčovice a Červený kámen do cíle ve Štramberku. Na trase je i několik příjemných míst k občerstvení, což účastníci jistě ocení.

 

"Pro zdatné turisty je připravena takřka okružní – 37 kilometrů dlouhá – trasa Lašskou bránou Beskyd. Z Kopřivnice vede kolem Boroveckých rybníků do Příbora, z něj pak okolo Větřkovické přehrady a přes Fojtovy vrchy s nádherným výhledem až do Hukvald. Pak projde oborou hukvaldského hradu a přes Vlčovice a Červený kámen do cíle ve Štramberku," popisuje Filip a doplňuje: "Na trase je i několik příjemných míst k občerstvení, což účastníci jistě ocení." Připravené jsou i dvě trasy pro rodiny s kočárky, první měří 6 km, druhá pak 13. Ta delší povede z Kopřivnice do Příbora kolem řeky Lubiny a poté přes Paseky rovnou po žluté do Štramberka. "Letos máme něco i pro milovníky cykloturistiky, připravena je 47 kilometrů dlouhá trasa z Ostravy kolem přehrady Olešné, přes Palkovice a Hukvaldy a konečná je samozřejmě také ve Štramberku" dodává Filip, vedoucí Informačního centra Kopřivnice a manažer turistické destinace Lašská brána Beskyd.

 

Registrovat se mohou nejen jednotlivci, ale i celé rodiny včetně čtyřnohých mazlíčků, kteří také mohou mít své startovní číslo se jménem. Úřady, školy a další instituce včetně firem mohou v rámci teambuildingu ještě více upevnit na několik hodin trvajícím pochodu vztahy svých zaměstnanců. Zájemci se mohou přihlašovat online na www.stramberskyjason.cz.

 

"Ve zdravém těle, zdravý duch. Jsme rádi, že se u nás taková sportovní akce koná. Tento region si ji zaslouží. Pochod chceme podpořit nejen proto, že naši občané mají další příležitost, jak posílit své zdraví, ale akce jistě může být příležitost pro místní živnostníky a podnikatele. Zároveň věříme, že účastníci se sem budou vracet i v průběhu roku," shodují se starostové Miroslav Kopečný a David Plandor.

 

FOTOGALERIE