Štramberský Jasoň 2019 – turistický pochod Lašskou bránou spouští registraci - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

Štramberský Jasoň 2019 – turistický pochod Lašskou bránou spouští registraci

Štramberský Jasoň 2019 –

„Chceš-li zůstat stále fit, musíš do Štramberka jít!“ Toto heslo razí organizátoři třetího ročníku turistického pochodu Lašskou bránou Beskyd s názvem: Štramberský Jasoň. Loňského druhého ročníku se zúčastnilo více než 3000 vyznavačů turistiky.

Akce se koná vždy třetí víkend v květnu a letos tak vychází na sobotu 18. května. Organizátoři slibují rekordní účast. Chtějí zvednout lidi z gaučů a děti od počítačů a tabletů a udělat z této akce největší turistický pochod na Moravě. Kromě samotného pohybu je také cílem ukázat lidem i méně známe místa v okolí Štramberku, Kopřivnice, Příbora a Hukvald, kudy většina tras prochází. 

V loňském roce si lidé užili pohybu na 11 trasách, letos je nabídka ještě pestřejší. Nejnáročnější trasa povede z Ostravy a měří 53 kilometrů. Kdo si netroufne na celou trasu, může vyrazit až od známé přehrady Olešná u Frýdku-Místku. Odtud je to do cíle už „jen“ 36 km. Obě trasy účastníky povede přes lesy a louky Palkovických hůrek do Hukvald. Tady se k nim přidává 29kilometrová trasa vedoucí z Kopřivnice okolo Větřkovické přehrady.

Všechny tři trasy pokračují oborou hukvaldského hradu kolem sochy Lišky Bystroušky k Měrkovicím, nad kterými se turistům nabízí úžasné výhledy na Beskydy. Do cíle se účastníci dostanou po turistických trasách přes obec Tichou, ve které se nachází unikátní Travertinová kaskáda, okraj města Frenštátu p. R. a obec Lichnov. Nově společně s nimi půjde z frenštátského náměstí také krátká 11kilometrová trasa. Z Frenštátu bude vycházet rovněž druhá nová trasa, která povede přes oblíbený Velký Javorník s populární rozhlednou a chatou, a do Štramberku chodci dorazí přes Mořkov a Libotín. Svou délkou 33 kilometrů se řadí k těm náročnějším trasám pochodu.

Všechny ostatní pěší trasy začínají v Kopřivnici. Kromě již zmiňované trasy přes Hukvaldy jsou to i dvě v minulých ročnících velmi populární trasy. Ta první vede do oblasti Červeného kamene, jež nabízí řadu turistických atraktivit. Například Bezručovou vyhlídku, ze které si lze prohlédnout průmyslovou Kopřivnici – zejména část automobilky Tatra – a za příznivého počasí i hřebeny Jeseníků. Nebo pozůstatky kopřivnického hradu Šostýna s rybníkem, jehož umístění na kopci vás možná překvapí. Trasa vede také kolem další vyhlídky na Raškově kameni. Z ní je vidět nejen okolí Červeného kamene, ale také na pohled zajímavou odtěženou část štramberského kopce Kotouč. Přesně do těchto míst k slavné jeskyni Šipce byla trasa letos o dva kilometry prodloužena, celkem tedy bude měřit 16 kilometrů.

Druhá – 8kilometrová trasa – vede přes Bílou horu, na jejímž vrcholku se nachází rozhledna nabízející pohled nejen na celou oblast Lašské brány Beskyd, ale také na samotné Beskydy i vzdálenější Jeseníky. Ještě před tím prochází původním historickým centrem někdejší obce Kopřivnice, kolem starého hřbitova a fojtství. Zde Ignác Šustala začal s výrobou kočárů, čímž položil základy slavné automobilky Tatra. V budově fojtství se dnes nachází muzeum s expozicí věnující se historii Kopřivnice.

V Kopřivnici začíná také trasa odkrývající tajemství jihozápadního okolí Štramberku. Vede libotínskými lesy, kde se potká s delší trasou z Frenštátu. Obě trasy účastníky zavedou na louky okolo vrchů Kocmínek a Holivák, odkud se nabízí opravdu krásné výhledy na Štramberk a jeho okolí.

Pro zdatné turisty je připravena takřka okružní – 37 kilometrů dlouhá – trasa Lašskou bránou Beskyd. Z Kopřivnice vede kolem Boroveckých rybníků do Příboru, z něj pak okolo Větřkovické přehrady a přes Fojtovy vrchy s nádherným výhledem až na Hukvaldy. Pak projde oborou hukvaldského hradu a přes Vlčovice a Červený kámen do cíle ve Štramberku. Na trase je i několik příjemných míst k občerstvení, což účastníci jistě ocení. Trasu letos mohou zdolat i cyklisté, ovšem ti s jednou výjimkou na trase, a tou je hukvaldská obora. V oboře je základ jízdy na kole, proto účastníci buď kolo v tomto úseku povedou, anebo pojedou po objízdné trase mimo oboru. Milovníci cykloturistiky se mohou těšit i na 47 kilometrů dlouhou trasu z Ostravy přes přehradu Olešnou a Hukvaldy.

Organizátoři turistického pochodu myslí také na rodiny s kočárky, pro které mají nachystané hned dvě trasy. První je ta úplně nejkratší z tras Štramberského Jasoně. Měří jen 7 kilometrů a účastníky relativně pohodlně dovede z Kopřivnice do cíle na štramberském náměstí. Druhá měří 13 kilometrů a vede kolem řeky Lubiny na příborské náměstí a poté přes Paseky rovnou po žluté do Štramberku.

Všichni účastníci obdrží na startu startovní číslo se svým jménem, štramberské uši a mapu s itinerářem své trasy. V cíli na náměstí ve Štramberku se pak mohou těšit na originální medaili s motivem pečetidla příborského senátu z roku 1615, které objevil hlavní organizátor akce Rostislav Bažanowski ve Státním okresním archivu v Novém Jičíně. Na turisty budou v cíli také čekat domácí klobásy ze Sedlnic, nebo vegetariánská bageta, pivo, či kofola.

Registrovat se mohou nejen jednotlivci, ale i celé rodiny včetně čtyřnohých mazlíčků, kteří také mohou mít své startovní číslo se jménem. Zájemci se mohou od 4. března 2019 přihlašovat online na www.stramberskyjason.cz, ovšem po trasách Štramberského jasoně se dá vydat kterýkoliv den v roce. Více na: www.lasska-brana.cz.

FOTOGALERIE