Oslavy 70 let od povýšení Kopřivnice na město - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

Oslavy 70 let od povýšení Kopřivnice na město

Výročí 70 let od povýšení Kopřivnice na město

 

Dne 18. května 1948 byla rozhodnutím vlády Československé republiky Kopřivnice povýšena na město. Při této příležitosti si pro Vás město Kopřivnice ve spolupráci s místními organizacemi připravilo od května do konce září tohoto roku akce spojené s těmito oslavami.


Květen

1. 5. PRVOMÁJOVÉ BALÁBILÉ – park dr. Edvarda Beneše, od 14:00 do 18:30 hodin

Tradiční odpolední zábavný, hudební program pro veřejnost s atrakcemi a pohádkou pro děti v režii Kulturního domu Kopřivnice. Akce přinesla zábavu pro celou rodinu, hudební vystoupení místních kapel, divadlo pro děti, nafukovací atrakce, jízdy na ponících nebo tvořivé dílny.

 

5. – 6. 5. KULTURNÍ BESKYD MODEL KIT SHOW – KDK, 5.5 od 9:00 do 18:00 hodin, 6. 5 od 9:00 do 12:00 hodin

Dvaadvacátý ročník Mezinárodní výstavy a soutěže modelů ve vyhlášených kategoriích, soutěž modelů mládeže do 15 let. Oblíbená výstava plastikových modelů letadel, tanků, aut, lodí a mnoha dalšího, které se účastní nejen modeláři z celé České republiky, ale také ze Slovenska, Maďarska, Polska, Německa. Výstava je spojena s několika modelářskými soutěžemi, předváděním modelů a venkovními ukázkami. Beskyd Model Kit Show patří k nejprestižnějším akcím svého druhu v celoevropském měřítku.

 

12. 5. JARNÍ KONCERT U PŘÍLEŽITOSTI 70. VÝROČÍ POVÝŠENÍ KOPŘIVNICE NA MĚSTO – Katolický dům Kopřivnice, 18:00 hodin

K příležitosti oslav 70 let povýšení Kopřivnice na město se rozhodlo Pěvecké sdružení Kopřivnice uspořádat speciální jarní koncert, na kterém návštěvníkům představilo několik skladeb pro sbor a orchestr.

 

12. 5. SPORTOVNÍ HRY ZDRAVOTNĚ HANDICAPOVANÝCH – centrum města před KDK, od 9:00 hodin

Jednadvacátý ročník Sportovních her zdravotně postižených dětí a dospělých „Memoriál Petra Douska“ Program her nabídl mnoho sportovních speciálně upravených disciplín. Handicapovaní budou moci soutěžit v běhu, jízdě po okruhu, slalomu, střelbě vzduchovkou, šipkách, vrhu koulí i hodu oštěpem. Celodenní akce vyvrcholí galavečerem s bohatým kulturním programem a vyhlášením nejúspěšnějších sportovců tohoto ročníku her.

 

12. 5. FÉROVÁ SNÍDANĚ – Sad dr. Edvarda Beneše, od 9:30 hodin

Férová snídaně je celorepublikový piknikový happening na podporu fairtradových pěstitelů. V Kopřivnici se bude snídat v parku E. Beneše, u galerie Galaxie. Cílem v pořadí pátého společného snídání pod širým nebem bude opět upozornit na podporu fair trade a lokálních produktů. Pro příchozí budou připraveny ochutnávky fair trade kávy, čaje a lokálních produktů. Chybět nebude doprovodný program, který nabídne cvičení i aktivity pro děti.

 

19. 5. ŠTRAMBERSKÝ JASOŇ – start před KDK, cca v 9:00 hodin

Druhý ročník rodinného turistického a dálkového pochodu. Loňského prvního ročníku se zúčastnila víc než tisícovka vyznavačů turistiky. Akce si klade za cíl zvednout lidi z gauče a děti od počítačů a tabletů. Organizátoři Štramberského Jasoně přitom mají ambice udělat z této akce největší turistický pochod na Moravě. Pro milovníky turistiky bude připraveno deset tras, pro cyklisty pak trasa jedna. Z Kopřivnice budou moci jednotlivci, rodiny s kočárky či čtyřnohými miláčky vyrazit na celkem osm tras. Startovat se bude od Kulturního domu Kopřivnice, končit se bude ve Štramberku na náměstí. Zájemci se mohou přihlašovat online na www.stramberskyjason.cz. 

 

30. 5. FÓRUM ZDRAVÉHO MĚSTA KOPŘIVNICE – 10. patro MěÚ Kopřivnice, od 16:30 hodin

Veřejné fórum konající se každoročně v rámci zařazení města Kopřivnice mezi Zdravá města ČR. Široká veřejnost může diskutovat s vedením města a zástupci jednotlivých odborů o problémech a příležitostech Kopřivnice. Ze Zdravého fóra každoročně vzejde takzvaných 10 P, tedy příležitostí města, kterými by se město mělo v následujícím roce zabývat. 

Červen

1. 6. DEN DĚTÍ – před KDK, od 8 do 18 hodin

Tradiční akce pro děti před KDK plný her, soutěží a zábavy.  Dopolední program bude určený pro mateřské školy a základní školy, odpolední pak pro širokou veřejnost.

 

1. 6  POHÁDKOVÁ PRVNÍ POMOC A DEN SOCIÁLNÍCH SLUŽEB – před budovou MěÚ Kopřivnice, cca od 9:00 hodin

Pohádková první pomoc je celodenní zábavně-osvětová akce pro širokou veřejnost. Kromě her, soutěží a atrakcí bude k vidění přehlídka složek integrovaného záchranného systému a jejich techniky a tradiční prezentace poskytovatelů sociálních služeb. Pohádková první pomoc vznikla spojením tří akcí, které město Kopřivnice dříve pořádalo samostatně. Kromě Dne dětí je to kampaň Dny bez úrazů, zaměřená na bezpečnost a poskytování první pomoci, a také Den sociálních služeb, jehož cílem je informovat občany o službách napomáhajících v překonávání nepříznivých životních situací.

 

2. 6. ŠOSTÝNSKÁ VENUŠE – areál letního koupaliště Kopřivnice, od 14:00 hodin

Jedenáctý ročník festivalu tance, hudby a tvořivosti pro širokou veřejnost. Multižánrový festival, jehož pořadatelem je taneční skupina Farridah, nabízí každoročně desítky vystoupení, během kterých se široké veřejnosti představí na sto účinkujících. Kromě nejrůznějších stylů orientálního tance budou k vidění také taneční formy z Polynésie, Španělska nebo Latinské Ameriky stejně jako ukázky populární zumby, poledance atd. Návštěvníci si budou moci mnoho z toho, co na festivalu uvidí, vyzkoušet na připravených workshopech. 

 

9. – 10. 6. KOPŘIVNICEKÉ DNY TECHNIKY – Polygon společnosti Tatra Trucks, a. s. , od 9:00 do 16:00 hodin

Šestý ročník přehlídky více či méně známé techniky na podporu polytechnického vzdělávání v Moravskoslezském kraji. Jednu z největších kopřivnických akcí, která každoročně zaplní prostor zkušebního polygonu společnosti Tatra Trucks, a. s.,  v loňském roce navštívilo na dvacet tisíc návštěvníků. Také v letošním roce se návštěvníci mohou těšit na přehlídku známých i neznámých strojů, jízdy po zkušebním polygonu, bohatý doprovodný program a mnoho dalšího.

 

22. 6. EVROPSKÝ SVÁTEK HUDBY – centrum města, od 9:00 do 23:00 hodin

Celoevropsky uznávaný den, který je věnován hudbě a všem, kteří se jí věnují. V tento den se konají různorodé kulturní akce, které jsou s hudbou spojené. Dopolední program bude věnován školám, večerní bude pro širokou veřejnost. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení písničkáře Pavla Helana, acoustic-folk kapely Ptakustik, legendární skupiny Laura a její tygři nebo na Milana Peroutku, který do Kopřivnice dorazí společně se svou kapelou Perutě.

 

23. 6. KOPŘIVNICE SLAVÍ V RYTMU SWINGU, prostor před Auto - moto muzeem Oldtimer, od 15:00 hodin

Dobová taneční oslava v prostorách před Auto – moto muzeem Oldtimer s živou hudbou a ukázkami swingových tanců, kterou u příležitosti oslav města pořádá Taneční centrum Relax. Každý z účastníků obdrží malý dárek se symbolem města Kopřivnice.

 

30. 6. SLAVNOSTNÍ KONCERT MĚSTSKÉHO DECHOVÉHO ORCHESTRU K 70. VÝROČÍ KOPŘIVNICE NA MĚSTO – Kulturní dům Kopřivnice, od 17:00 hodin

Slavnostní koncert Městského dechového orchestru Kopřivnice se skladbami zaměřenými na město Kopřivnice a podnik Tatra. K poslechu zazní skladby od významných autorů jako Evžena Zámečníka, Borise Hajduška, Pavla Staňka, Leoše Janáčka a dalších. Cílem koncertu bude připomenout Kopřivničanům a lidem z okolí historii města společně s historií dechového orchestru.

Červenec

5. 7. ZAHÁJENÍ NĚKDO, VEN? – park dr. E. Beneše, od 16:00 hodin

Prázdninový projekt určený dětem a mladým lidem z Kopřivnice a okolí. Celkem šest aktivit ve městě i mimo něj ročně navštíví desítky mladých. Projekt s názvem „Někdo ven?“ připravilo město Kopřivnice spolu s místními sdruženími a spolky s cílem podpořit smysluplné trávení volného času kopřivnických teenagerů během prázdnin. Také v letošním roce půjde o seriál akcí, kterými si budou moci mladí zpříjemnit každý prázdninový čtvrtek.

 

7. 7. PROMENÁDNÍ KONCERT, prostranství před KDK, cca od 17:00 do 20:00 hodin

Promenádní koncert určený široké veřejnosti. Koncert se uskuteční každou červencovou sobotu v místech před KDK. Koncerty budou čtyři a na každém z nich vystoupí jiná hudební kapela.

 

14. 7. PROMENÁDNÍ KONCERT, prostranství před KDK, cca od 17:00 do 20:00 hodin

Promenádní koncert určený široké veřejnosti. Koncert se uskuteční každou červencovou sobotu v místech před KDK. Koncerty budou čtyři a na každém z nich vystoupí jiná hudební kapela.

 

14. 7. KOPŘIVNICKÝ DRTIČ – letní stadion Kopřivnice, od 9:00 hodin

Kopřivnický Drtič je poloorientační nezávodní hobby mtb maratón. Maratón je výjimečný svou délkou a náročností paří mezi nejúspěšnější kopřivnické sportovní akce. Ročně na něj zamíří tisícovka cyklistů.

 

14. 7. DRTÍK 2018 – Skautské centrum VANAIVAN, od 13:00 hodin

Drtík je kopřivnický závod pro děti do 16 let, který se uskuteční v areálu skautského centra Vanaivan. Pořadatelem akce je Ski klub Kopřivnice. Pro účastníky budou přichystány dva okruhy, kratší určený pro menší děti, delší pro starší kategorie. Drtíka je možné absolvovat v případě nejmladších na odrážedle, v případě starších dětí klasicky na kole.

 

21. 7. PROMENÁDNÍ KONCERT, prostraní před KDK, cca od 17:00 do 20:00 hodin

Promenádní koncert je určený široké veřejnosti. Koncert se uskuteční každou červencovou sobotu v místech před KDK. Koncerty budou čtyři a na každém z nich vystoupí jiná hudební kapela.

 

28. 7. PROMENÁDNÍ KONCERT, prostraní před KDK, cca od 17:00 do 20:00 hodin

Promenádní koncert je určený široké veřejnosti. Koncert se uskuteční každou červencovou sobotu v místech před KDK. Koncerty budou čtyři a na každém z nich vystoupí jiná hudební kapela.

Srpen

7. 8. KOPŘIVNICKÉ OSMIČKY – Restaurace Pod Kaštany, cca od 15:00 hodin

Kopřivnické skautské středisko se rozhodlo výročí města, stejně jako výročí vzniku samostatného Československa, připomenout široké veřejnosti symbolickou akcí v podobě zahradní slavnosti. Ta se ponese v podobném duchu, v jakém se odehrála před osmdesáti lety a připomene nejen založení samostatného Československa, ale také položení základního kamene Rozhledny Masarykova volebního kraje a následné povýšení Kopřivnice na město. Slavnostní setkání se uskuteční na u základního kamene rozhledny TGM na hřebenu Červeného kamene, kulturní program v areálu zahrady restaurace Pod Kaštany.

 

9. – 19. 8. LETNÍ KINO -  areál letního koupaliště, cca od 21:00 hodin

Tradiční venkovní promítání vybraných filmů pro širokou veřejnost v areálu letního koupaliště v Kopřivnici.

 

17. 8. TÁBOROVÉ PŘEDSTAVENÍ DDM KOPŘIVNICE – prostor před KDK, od 16:00 hodin do 18:00 hodin

Odpolední hudební program pro širokou veřejnost, který každoročně zejména pro rodiče dětí pořádá Dům dětí a mládeže Kopřivnice.

 

18. 8. LETNÍ SLAVNOSTI V MNIŠÍ, Kulturní dům Mniší, od cca 10:00 hodin

Letní slavnosti v Mniší se v letošním roce uskuteční již po páté. Slavnost připravila Osvětová beseda Mniší ve spolupráci s místními složkami. Pro širokou veřejnost bude připraven bohatý kulturní program, další ročník tradičního a oblíbeného Běhu oborou, vystoupení dětí z místní mateřské a základní školy a mnoho dalšího.

 

23. 8. PŘEDÁVÁNÍ OCENĚNÍ VÝZNAMNÝM OSOBNOSTEM KULTURY – Ringhofferova vila, cca od 15:00 hodin

Po mnoha letech se kopřivnická radnice rozhodla ocenit nejvýraznější osobnosti kulturního života v Kopřivnici. Bylo vybráno cca 20 osobností, které toto ocenění při slavnostním večeru v nově zrekonstruované vile obdrží. Připraven je kulturní program pro širokou veřejnost. Slavnostní ocenění osobností kultury zahájí vystoupení zpěváka Martina Chodúra.

 

24. 8. ZAKONČENÍ PROJEKTU NĚKDO, VEN? – před KDK, od 15:00 do 21:00 hodin

Město Kopřivnice pořádá již několik let prázdninový projekt určený mládeži z Kopřivnice a okolí. V pátek 24. srpna projekt nazvaný Někdo ven? vyvrcholí velkým koncertem oblíbené skupiny Slza,
a zahájí tak pouťové veselí v Kopřivnici.

 

25. 8. STARODÁVNÝ JARMARK – park dr. E. Beneše, od 10:00 do 16:00 hodin

Tradiční akce v parku E. Beneše pro širokou veřejnost. Kromě tematických stánků bude připraven doprovodný program pro malé i velké, zajištěna živá hudba. Tato akce je hojně navštěvovaná rodinami.

 

25. 8. BARTOLOMĚJSKÝ VEČER – centrum města, od 15:00 do 23:30 hodin

Vrchol oslav 70 let povýšení Kopřivnice na město. Na prozatím největším pódiu bude připraven bohatý kulturní program, během kterého vystoupí kopřivnický rodák, písničkář a zpěvák Voxel, vítězka Hlasu Československa, zpěvačka Lenka Lo Hrůzová, idol mladých Tom Artvej a také hlavní hvězda oslav města skupina Tatabojs. Mimo hudební program bude připraven denní ohňostroj, křest nové publikace o městě, nového propagačního snímku o Kopřivnici, anebo videomaping, který vznikl speciálně kvůli výročí města.

 

26. 8. TRADIČNÍ PROJÍŽĎKY VE VETERÁNECH ZNAČKY TATRA – před Medical Care centrem, od 9:00 hodin

Každoroční čtvrthodinová projížďka ulicemi města v nablýskaných veteránech značky Tatra, která startuje na parkovišti před Anexem, naproti Technického muzea Tatra Kopřivnice.

 

26. 8. KULTURNÍ PROGRAM K POUŤOVÉ NEDĚLI – centrum města, od 15:00 do 18:00 hodin

Hudební program před KDK, během kterého se veřejnosti tradičně představí Městský dechový orchestr Kopřivnice a v letošním roce také folklórní soubor z partnerského města Bánovců nad Bebravou.

Září

6. – 8. 9. FESTIVAL MEDU A PÍSNIČKY  - areál Muzea Fojtství, od 10:00 do 22:00 hodin

V pořadí pátý ročník multižánrového festivalu pro všechny věkové generace se zaměřením na včelaření, přírodu, řemesla a dobrou zábavu. Třídenní akce s bohatým doprovodným a kulturním programem. Pro širokou veřejnost budou připraveny přednášky, ukázky včelaření i nejrůznějších řemesel, divadelní představení pod širým nebem i koncerty. Návštěvníci se mohou těšit na vystoupení dvorní kapely Valašského království Fleret nebo třeba na folklorní slavnosti.

 

20. – 21. 9. OSLAVY 60. VÝROČÍ ZALOŽENÍ ZŠ E. ZÁTOPKA

Stejně jako město Kopřivnice, také kopřivnická základní škola nesoucí jméno slavného olympionika a atleta Emila Zátopka, v letošním roce slaví významné výročí. Uplynutí 60 let od svého založení Základní škola E. Zátopka oslaví akcí určenou jak žákům a pedagogům, tak široké veřejnosti.

 

22. 9. BĚH RODNÝM KRAJEM EMILA ZÁTOPKA – centrum města, od cca 9:00 hodin BĚH DĚTÍ KOPŘIVNICÍ A LIDOVÝ BĚH

Projekt „Běh rodným krajem Emila Zátopka“ je věnován odkazu slavného atleta a nejlepšího olympionika 20. století Emila Zátopka. Koná se pravidelně nejbližší sobotu k jeho narození, což bylo 19. 9. 1922. Ve stejný den se narodila i jeho manželka paní Dana Zátopková. Start běhu je v rodném městě Emila Zátopka, Kopřivnici, poblíž jemu věnovanému památníku. O startovní výstřel každého ročníku závodu se stará paní Dana Zátopková, a to za dohledu členů Českého klubu olympioniků a Českého olympijského výboru.

 

28. 9. SLAVNOSTNÍ VEČER K 70. VÝROČÍ POVÝŠENÍ KOPŘIVNICE NA MĚSTO - Kulturní dům Kopřivnice – velký sál, od 18:00 hodin

Oficiální vyvrcholení oslav 70 let povýšení Kopřivnice na město. Ve velkém sále kopřivnického kulturního domu budou během slavnostního vystoupení Pražské komorní filharmonie uděleny tituly čestný občan a významná osobnost nominovaným. Večerem bude provázet moderátorka Dobrého rána Veronika Poláčková.

Nahlásit chybu