Štramberský Jasoň - 1. ročník dálkového pochodu a ultra lehkého běhu - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy - Lašská brána Beskyd - Štramberk, Kopřivnice, Příbor, Hukvaldy

Štramberský Jasoň - 1. ročník dálkového pochodu a ultra lehkého běhu

Štramberský Jasoň 2017 - rodinná turistika

Proč název Štramberský Jasoň?

Jedná se, nebo spíš se jednalo o jednoho z nejkrásnějších a zároveň největších denních motýlů, které mohli lidé u nás obdivovat. Pouze však do dvacátých let 20. století, kdy byl vyhuben. V osmdesátých letech byl nahrazen jasoněm červenookým ze slovenských Strážovských vrchů (lokalita Velký Manín). Dnes uvidíte jasoně v České republice pouze ve Štramberku a zahlédnout ho můžete na Kamenárce nejlépe za plného slunečního svitu v červenci a srpnu.

Na vybraných trasách budete mít možnost vidět turistické atraktivity Lašské brány Beskyd. Ve Štramberku je to Štramberská trúba, Jeskyně Šipka, Kamenárka, Botanická zahrada, Panoptikum a muzeum loutek, Aqua Terra. Při průchodu Kopřivnicí se můžete těšit na rozhlednu na Bílé hoře, Váňův kámen, Bezručovu vyhlídka, Raškův kámen, zříceninu hradu Šostýn, Červený kámen, Muzeum Fojtství, Lašské muzeum v Šustalově vile, Technické muzeum Tatra, Auto moto muzeum Oldtimer a Hukvaldy Vás uchvátí svým hradem, Památníkem Leoše Janáčka a sochou Lišky Bystroušky.

Trasy

Vybrat si můžete ze 6 tras, cíl je vždy na náměstí ve Štramberku.

To, že bydlíte v Ostravě, Frýdku-Místku nebo ještě dále, ještě neznamená, že musíte jít dlouhé trasy 53 km resp. 39 km. Můžete přijet autem, vlakem či autobusem až do Kopřivnice a tam vyrazit od vlakového nádraží na některou ze čtyř dalších tras.

Registrace

  • Turistického pochodu se může zúčastnit široká veřejnost, dálkového pochodu a ultra běhu z Ostravy jen zdatní jedinci. Čtyřnozí mazlíčci vítáni pouze s vodítkem a náhubkem.
  • Registrace je možná pouze on-line přes internet na adrese http://www.bezvabeh.cz/strambersky-jason/register v době od 3. 4. - 13. 5. 2017.
  • Pozor: jen přihlášení do 7. 5. 2017 obdrží originální medaili, která byla vyrobena ve spolupráci s Katedrou grafiky a kresby Fakulty umění Ostravské univerzity.
  • Všichni přihlášení se objeví na startovní listině a budou seřazeni podle startovních čísel.
  • Při registraci si můžete objednat bílé tričko 100% POLYESTER (funkční) s potiskem loga (černá barva) závodu za 290 Kč.
  • Hromadné přihlašování (rodiny, přátelé, spolupracovníci, kluby atd.): zašlete nám jména, příjmení, data narození popř. město nebo klub na redakce@bezvabeh.cz a my registrace provedeme. Následně vám zašleme variabilní symboly pro úhradu startovného

Startovné

Každý účastník starší 15 let zaplatí 300 Kč, děti do 15 let 200 Kč, děti v kočárku 0 Kč bez nároku na medaili atd. V ceně startovného účastníci obdrží:

  • Originální a poctivou medaili
  • Domácí klobásy regionální firmy MACHAČ řeznictví a uzenářství
  • Pivo nebo limonádu, 0,5l
  • Vak na záda inSPORTline, Sportsy
  • Štramberské uši
  • Startovní číslo se jménem
  • Fotografie ke stažení zdarma

Více informací o úhradě startovného, prezentaci, výdeji startovních čísel a triček, měření času, vyhlašování kategorií a dalšího naleznete zde.

Účastníci pochodu absolvují trasu na vlastní nebezpečí, a to se všemi důsledky z toho plynoucími, mládež do 18 let pak na odpovědnost rodičů nebo zákonných zástupců. Účastnické medaile a občerstvení pro účastníky pochodu bude vydáváno v prostoru cíle. Za odložené věci pořadatel neručí. Vjezd motorovými vozidly do prostoru cíle, mimo vozidel pořadatele, je zakázán.

"Chci, aby nás bylo 2000 účastníků a abychom byli největším turistickým pochodem na Moravě," prohlašuje hlavní pořadatel Rostislav Bažanowski. Na Štramberského Jasoně se mohou zájemci registrovat nejen jako jednotlivci, ale i celé rodiny. "Vyhecujte na svém pracovišti v rámci teambuildingu své kolegy a kolegyně, na několik hodin trvajícím pochodu ještě více stmelíte své vztahy," láká Bažanowski.